İl Sağlık Müdürümüz Dr.Hakan USTA'nın Yeşilay Haftası Mesajı
02 Mart 2021

Ülkemizde 1-7 Mart tarihleri arası her yıl “Yeşilay Haftası” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu etkinliklerin amacı sigara, alkol, uyuşturucu gibi sağlığımızı ruhsal ve bedensel yönden bozan, bağımlılık yapıcı maddeler hakkında farkındalık oluşturmaktır.

Dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerden birisi ve hatta ilki sigaradır. Sigara, sadece kullanan kişiyi değil, toplumun tamamını etkileyen, çok önemli bir psikososyal sorundur. Sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada her yıl milyonlarca kişi hayatını kaybetmektedir.

Diğer bir bağımlılık yapıcı madde olan alkol sinir sistemi, kan dolaşımı, karaciğer, böbrek, mide ve bağırsak sistemine olumsuz etkilemektedir. Alkol kullanımı erkek ve kadında üreme sisteminde bozukluklara yol açar, anne karnındaki bebekte fetal alkol sendromuna sebep olarak bebeğin beyin ve kalp gelişimine zarar verir.

Uyuşturucu maddeler; belirli dozda alındığı zaman, kişinin sinir sistemi üzerinde etki ederek; akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, fert ve toplum açısından iktisadi ve sosyal çöküntü meydana getiren, bağımlılık yapan, kullanılması, bulundurulması ve ticareti yasak olan maddelerdir. Uyuşturucu kullanımı kişinin otokontrolünü kaybetmesine neden olur; ani karakter değişiklikleri ve şiddetli öfke nöbetleri bu etkinin sadece başlangıcıdır. Bulantı, kusma, karın ağrısı, terleme, beyin ve iç organlarda kanamaların meydana gelmesi sıklıkla görülen fiziksel etlilerdir. Hafıza kaybı ile beraber unutkanlıklar, sinirsel bozukluklar, uyku düzensizlikleri, depresyon hali vb. örnek gösterilebilecek bazı beyin hastalıklarıdır.

Yaşanan hızlı sosyal ve ekonomik değişmelere paralel olarak, sağlık sorunlarının boyutları da önemli ölçüde değişmektedir. Bağımlılık yapıcı madde kullanmaya başlamada, ergenlik dönemi özellikle riskli bir dönemdir. Bu dönemin getirdiği stresli ve fırtınalı kimlik kazanma süreci de gençlerimizi, birçok zararlı alışkanlığın kazanılmasına açık hale getirmektedir.

Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanan kişinin kendisine, ailesine ve çevresine zarar verdiğini toplumun tüm kesimlerine anlatmak da tüm bireylerin ortak sorumluluğudur. Bizler, tüm bu zararlı alışkanlıklardan, uzak durmanın en birinci ve en önemli yolunun eğitim olduğunu düşünmekteyiz. Bu anlamda toplumda bir bilinç ve farkındalık oluşturmak; hem bizlerin, hem de halkın her an içerisinde olan sivil toplum kuruluşlarımızın görevidir.

İl Sağlık Müdürlüğü olarak toplumumuzda sağlık kalitesinin yükseltilmesi, sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak sağlıklı nesillerin yetiştirilebilmesi için yürütülen çalışmalarımız ve desteğimiz devam etmektedir.    

Saygılarımızla…