28 TEMMUZ DÜNYA HEPATİT GÜNÜ
28 Temmuz 2023


28 TEMMUZ DÜNYA HEPATİT GÜNÜ
Hepatit bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan nedenlerden kaynaklanan karaciğer iltihabı olarak tarif edilmekte olup, çoğunlukla virüslerden kaynaklanır. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından 28 Temmuz “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenmiş ve bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de gün dolayısıyla düzenlenen etkinliklerle, kamuoyunun dikkatinin  hepatit hastalıklarına çekilmesi amaçlanmaktadır.
Virüslere bağlı hepatit hastalığının 7 türü olup,  A, B ve C tipi hepatitler daha sık görülmektedir. 
Hepatit A: Hepatit A virüsünün neden olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Ülkemizde, genellikle okul çağı çocuklarında görülür. Tuvalet hijyeni kötü olan kişilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kişiden kişiye bulaşır. Bu nedenle, kişisel hijyenin ve sağlık koşullarının yetersiz ve kötü olduğu toplu yaşanan yerlerde kolayca yayılır. Ülkemizde hijyen kurallarına uyum, temiz su kaynaklarına ulaşımın artışı, sosyoekonomik koşullarla ilgili diğer göstergelerin iyileşmesi ve 2012 yılı sonu itibariyle başlayan Hepatit A aşı uygulamaları sonucunda hastalık görülme sıklığı yıldan yıla düşüşler göstermektedir. Halen ülkemizde tüm çocuklara 18. ve 24. aylarda Hepatit A aşısı uygulanmaktadır. 
Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüsler sessizdir. Pek çok insan farkında olmadan bu virüsü almış olabilir ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabilir. Tedavi edilmez ise her iki virüs de karaciğer sirozuna neden olabilir. Siroz ise kanama, asit, koma, karaciğer yetmezliği gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Uzun süreli Hepatit B hastalığında siroz ortaya çıkmadan önce de karaciğer kanseri görülebilir.
Hepatit B ve Hepatit C; 
Kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşma
Deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (kesik-açık yara vb) mikrobun bulaşması
Hepatit taşıyıcı gebeden bebeğine bulaşma
Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonuyla
Sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi ya da diş müdahaleleriyle
Kullanılmış enjektör paylaşımıyla 
Tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımıyla
Sterilize edilmemiş araçlarla dövme, akupunktur ya da vücut takılarının uygulanmasıyla 
Hepatit B ve C taşıyıcılarının aile içi temasıyla
Güvenli olmayan cinsel ilişkiyle bulaşabilir. 

Hepatit B hastalığından korunmanın en etkili yolu aşılanmadır. Ülkemizde Hepatit B aşısı 1998 yılı itibariyle rutin çocukluk çağı aşı takvimine eklenmiştir. Bağışıklama hizmetleri yürüttüğümüz en önemli ve etkili koruyucu sağlık hizmetlerinden birisi olup, Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında Hepatit B aşılamaları yüksek öncelikli stratejilerimizdendir.
Hepatit C virüsüne karşı aşı henüz bulunmamaktadır ancak kullanılmaya başlayan yeni ilaçlarla tedavide %95’in üzerinde iyileşme sağlanmaktadır. Bu tedavi de vatandaşlarımıza genel sağlık sigortası kapsamında ücretsiz sağlanmaktadır.
Hepatitlerden korunmanın en etkin yolu aşılanmadır. Ayrıca bulaş yoluna ilişkin koruma önlemleri alınmalıdır. Sağlıklı günler dileriz.
 “Hepatitler Sessizdir. Siz Sessiz Kalmayın!”

  • WhatsApp Image 2023-07-28 at 08.27.24 (1).jpeg