“Engeller Birlikte Aşılır”
Engellilik, kişinin doğuştan veya sonradan meydana gelen bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerinin belli bir kısmını yitirmesiyle oluşur. Akraba evliliği, kalıtımsal hastalıklar, gebelik öncesi tedbirsizlik, yeni doğan bebeğin sağlık kontrolünden geçirilmemesi ve gerekli testlerin yaptırılmaması, aşıların zamanında yapılmaması, zehirlenmeler ve kazalar Engelliliğin belli başlı nedenleridir.
Engellilik oldukça çeşitlilik göstermekte, nüfusun yaşlanması ve kronik hastalıklardaki artış nedeni ile engelli sayısı da artmaktadır.
Engelli kavramı daha çok bedensel eksiklikler için kullanılmakla birlikte çalışma yaşamı söz konusu olduğunda işlevsel bir yetersizliği de ifade etmektedir. Sosyal yaşantının ve fiziksel çevrenin engellilere göre yeterince düzenlenmemesi nedeniyle engelli bireyler potansiyellerini istenilen düzeyde kullanamamakta ve gündelik yaşantıda çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadırlar.
Engelli olduğu için hiç kimse toplumdan dışlanmamalı aksine engelinden dolayı hiçbir imkândan yoksun kalmamasına özen gösterilmeli ve onlara sevgiyle kucak açılmalıdır. Bu yönde atılacak her adım engellilerimizin yaşama daha sıkı sarılmalarını sağlayacaktır.
Engelli bireyin yaşadığı sorunlar sadece kendisinin değil ailelerinin, çevrenin, toplumun kısacası bütün insanların ortak sorunudur. Engelli insanlarımızı üretebilir, en azından kendi kendine yetebilir hale getirebilmek için toplum ve birey olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız.
Unutmamalıyız ki bizlerde her an engelli olabiliriz. Kendimizi onların yerine koyarak düşünmeli ve her birimiz engellilerin daha rahat yaşayabileceği bir dünya kurmak için elimizden geleni yapmalı, yaşamları boyunca sevgiyle sahip çıkmalıyız.
3 Aralık Dünya Engelliler Gününün toplumsal duyarlılığımızın artmasına vesile olmasını temenni ediyor, tüm engelli kardeşlerimize ve onların fedakâr ailelerine mutlu, huzurlu bir yaşam diliyoruz.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü