Kolorektal kanser; dünyada ve ülkemizde kadınlar ve erkeklerde en sık görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Ülkemiz istatistiki verilerine göre en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında olmasına rağmen erken evrede teşhis edilmesiyle kolon kanseri tedavisinde başarılı sonuçlar almak mümkündür.
Bu sebeple toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Mart ayı "Kolon Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirlenmiştir.
Kalın bağırsak kanserinin kesin sebebi bilinmemekle birlikte risk faktörleri şunlardır;
- Aşırı kilolu veya obez olmak
- Fiziksel olarak aktif olmamak
- Fazla miktarda işlenmiş gıda veya kırmızı et tüketimi
- Alkol kullanımı
- Sigara
- İleri yaş
- Ailede benzer kanser öyküsü bulunması
- Bazı genetik hastalıklar
- Daha önceden kolorektal kanser geçirmiş olmak
- Ülseratif kolit veya Crohn hastalığı
Kalın bağırsak kanserlerinden korunmada tarama yöntemlerinin yanı sıra riski azaltıcı bazı basamaklar da mevcuttur. Örneğin fiziksel egzersiz, aşırı kilolardan kurtulmak, sigara ve alkol kullanmamak, yüksek lifli, düşük yağ içerikli gıdaları tüketmek bunlardan birkaçıdır.
Ülkemizde KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa; kalın bağırsak kanseri taraması gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir şekilde 2 yılda bir yapılmaktadır. 50 yaşından sonra her 10 yılda bir de kolonoskopi önerilmektedir.
“Kanserde Erken Teşhis Hayat Kurtarır’ sloganımızı yineleyerek 50-70 yaş arası tüm halkımızı KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerimize taramalarını yaptırmak üzere bekliyoruz.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü