Bilindiği üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından Akılcı İlaç Kullanımı (AİK), kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre; uygun ilacı, uygun süre ve dozda, kendilerine ve topluma en düşük maliyetle sağlayabilmeleri olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde, bu tanımın gereklerine uygun olmayan ilaç kullanımı sorunu maalesef yaşanmaya devam etmektedir. Antibiyotikler bu şekilde kullanılan ilaç gruplarının başında gelmektedir.42 ülke arasında DSÖ’nün önerdiği ve veriler arası karşılaştırmaya dayanan yöntemle yapılan kapsamlı bir araştırmadaki hesaplamalara göre Türkiye en yüksek antibiyotik tüketimine sahip ülke olmuştur. Antibiyotiklerin doğru kullanılmaması kaynaklı oluşabilecek direnç, etkisizlik ve istenmeyen/yan etki sorunları, bakteriyel enfeksiyonların yol açtığı hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde başarısızlıklar yaşanmasına yol açmaktadır. Günümüzde tüm ülkeler bu riske karşı önlem almaya çalışmaktadır. Söz konusu araştırmanın işaret ettiği üzere, Türkiye’nin bu bakımdan daha fazla çaba sarf etmesi gerekmektedir.
Bakanlığımızın “AİK Ulusal Eylem Planı’’ kapsamında 2011 yılında başlatmış olduğu faaliyetler sonucunda özellikle gereksiz antibiyotik tüketilmemesi hususunda gerek Ülkemizde gerekse de Trabzon İlimizde önemli mesafe kat edilmiştir. 2011 yılında aile hekimlerimizin antibiyotik bulunan reçete yüzdeleri Ülkemizde %34,94 iken 2018 yılı sonu itibari ile bu oran %24,97 ye kadar gerilemiştir. İlimizde ise bu oran %21,3 olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun ‘’Reçete Bilgi Sistemi’’ üzerinden en son yayımladığı Şubat 2019 ayı verilerine göre ise; Antibiyotik Bulunan Reçete Yüzdeleri Aile Hekimlerinde Türkiye Ortalaması: %24,75, Trabzon Ortalaması: %21,97 ve Diğer Hekimlerde Türkiye Ortalaması: %36,64, Trabzon Ortalaması: %28,21 şeklinde gerçekleşmiştir.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü olarak Sağlık tesislerimizde görev yapan tüm hekimlerimize teşekkür ediyor çalışmalarında başarılar diliyoruz.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü