“Ruh Sağlığını Güçlendirme ve İntiharı Önleme”
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu (WFMH) tarafından 10 Ekim tarihi Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak belirlenmiştir. Dünya çapında bu gün kapsamında her yıl belirlenen temaya göre ruh sağlığı ve hastalıkları konusunda çeşitli farkındalık faaliyetleri yürütülmektedir. WFMH, Dünya Ruh Sağlığı Günü 2019 yılı için “Ruh Sağlığını Güçlendirme ve İntiharı Önleme” temasını belirlemiştir.
İntihar her yaştan insan için küresel olarak en önemli 20 ölüm sebebi arasındadır. Dünyada her 40 saniyede bir intihara denk gelen 800.000'den fazla ölümden sorumludur. Kaybedilen her bir yaşam, birinin eşini, çocuğunu, ebeveynini, arkadaşını veya meslektaşını temsil eder. Her bir intihar, yaklaşık 135 kişiyi şiddetli üzüntü veya başka şekilde etkiler. Bu da, yılda 108 milyon kişinin intihar davranışından derinden etkilendiği anlamına gelir.
Bir intihara katkıda bulunan çok sayıda karmaşık faktör vardır. İntihar davranışı hem intiharı içerir aynı zamanda intihar düşüncesi ve intihar girişimlerini de kapsar. İntihar genetik, psikolojik, sosyal, kültürel ve diğer risk faktörlerinin bir araya gelmesinin, bazen de travma ve kayıp deneyimleriyle birleşmesinin bir sonucudur.
Ruh sağlığının güçlendirilmesi ve intiharın önlenebilmesi için toplumun her bireyine bir rol düşerken, kurumlar arası işbirliklerinin çok büyük bir önemi olduğu aşikardır. Yapılacak çalışmaların özellikle intiharı önleme için yönlendirilmiş olması ve sektörler arası ve disiplinler arası eylemlerin, icra edilen tüm aktörler tarafından yapılması önemlidir. İl Sağlık Müdürlüğü olarak 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında ay boyunca farkındalık çalışmalarımız tüm ilçelerimizde devam edecek olup, bu konuda gerek kurumsal gerekse kurumlar arası işbirliği çalışmalarımız titizlikle sürdürülecektir.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü