Dünya El Yıkama Günü - Basın Bülteni
14 Ekim 2019

Halk sağlığının korunması, geliştirilmesi ve toplumda sağlıklı yaşam kültürünün yerleşmesini sağlamak amacıyla yürütülen rutin çalışmalar dışında özel gün ve haftalarda ayrıca farklı etkinliklerin düzenlenmesi, konuya olan farkındalık düzeyinin artmasına katkı sağlamaktadır.

Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile sürekli temas halinde olan, bu nedenle de en fazla mikroorganizma barındıran organımızdır. Ellerimiz temiz gibi görünse de, gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etkeni üzerinde taşıyabilir.

El temizliği, günlük yapılması gereken en önemli kişisel temizliktir. Ellerin sık sık, ılık su ve sabunla yıkanması, çatlak ve sıyrıkların oluşmasının engellenmesi, tırnakların kısa ve temiz olması bulaşıcı hastalıkların artmasını ve yayılmasını önlemenin en etkili yoludur. Bakteri ve virüslerin en temel geçiş yolu el teması ile olmaktadır. Kirli ve enfekte (hastalık yapıcı) ellerle kontamine (bulaşma) olan besin maddelerini tüketmek, çeşitli sindirim sistemi hastalıklarına yol açabilir. Elleri yıkamak; zararlı mikroorganizmaları yok etmek veya su ile ciltten uzaklaşmasını sağlamak için çok gereklidir.

Su ve sabun ikilisi hastalıklardan en iyi korunma yöntemidir. Bir hasta, ilaçlarını ne kadar düzenli kullanırsa kullansın temizliğe gereken özeni göstermezse iyileşmesi çok güçtür.

Havaların soğuduğu ve hastalıkların arttığı bu dönemde el yıkama daha da fazla önem kazanmaktadır.

Hastalıklardan korunmada alınacak kişisel önlemler;

  • Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatınız. Mendili kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
  • Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkayınız. El yıkama imkânının olmadığı durumlarda alkol içeren el yıkama antiseptikleri de kullanabilirsiniz.
  • Yemeklerden önce ve sonra, tuvaletlerin kullanımı öncesi ve sonrasında ellerinizi yıkayınız.
  • Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayın.
  • Saçlar tarandıktan veya ellendikten sonar ellerinizi yıkayın.
  • Toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra (kalem, silgi, toplu taşım araçları, para alış verişi, telefon vb.) ellerinizi yıkayın. Okulda çocuklar arasında yapılan silgi, kalem gibi eşyaların alışverişinde bile mikroplar taşınmakta, öksürme ve hapşırma ile bu eşyalara bulaşan hastalık yapıcı mikropların eller aracılığıyla vücuda alınmaktadır. Bu sebeple okulda ve bulunduğumuz her yerde el yıkamak çok önemlidir.   

Dünya El Yıkama Günü kapsamında Müdürlüğümüz tarafından 15 Ekim 2019 Salı günü Ortahisar Yeşiltepe İlkokulundaki öğrencilere uygulamalı olarak el yıkama etkinliği düzenlecek, afiş ve broşür dağıtılacaktır. Ayrıca İlimizdeki sağlık tesislerinin web sayfalarında ve kurumlardaki dijital ekranlarda videolar yayınlanarak el hijyeni konusunda halkın bilinç düzeyinin artırılması hedeflerimiz arasındadır.

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü