Dünya Kuduz Günü
28 Eylül 2023


Dünya Kuduz Günü
İlk kuduz aşısını geliştiren Louis Pasteur’ün ölüm tarihi olan 28 Eylül kuduz hakkında farkındalığı arttırmak ve hastalıktan korunma önlemlerini hatırlatmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “Dünya Kuduz Günü” olarak belirlenmiştir.
Kuduz; insanlarda ve birçok memeli hayvanda ölümcül seyreden ensefalomiyelite yol açan akut viral bir zoonotik hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl dünyada 59.000 kişiden fazla insan kuduz nedeniyle yaşamını yitirmektedir. İnsan vakalarının çoğuna kuduz köpeklerin sebep olduğu ısırıklar neden olmaktadır. 
Kuduz, hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Kuduz, özellikle memeli hayvanlar başta olmak üzere neredeyse hayvan türlerinin çoğunda görülür ve insanlara da bulaşır. Tilki, kurt ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, koyun, keçi ve eşek gibi evcil memeli hayvanlarda görülmektedir. Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte (virüsü taşıyan) hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile de bulaşabilir. Kuduz olan hayvanın huyunda veya hareketlerinde değişimler, korkaklık, sinirlilik ve saldırganlık görülebilir. Genellikle şiddetli ısırma isteği bulunur. Vücudunda felçler, yutkunma güçlüğü, salya akması ve kasılmalar görülebilir. Bu belirtileri gösteren hayvanlardan uzak durulmalı ve en kısa sürede İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine haber verilmelidir.
Köpek ve kedilerin her yıl aşılanması hastalığın insanlara bulaşının engellenmesi açısından önemlidir. Beslediğimiz kedi ve köpeklere her yıl kuduz aşılarını yaptırarak hayvanlarımızı, kendimizi ve toplumu kuduzdan koruyabiliriz.
Herhangi bir kuduz riskli temas sonrasında en önemli adım yara bakımıdır. İyi bir yara bakımı, kuduz virüsü geçişini azaltmadaki en etkili yöntemdir. Mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Tüm yaralanmalarda yara yeri derhal bol su ve sabunla iyice yıkanmalı ve sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. 
Hekim tarafından kuduz aşısı yapılması uygun görüldüğünde aşıların zamanında ve eksiksiz olarak yaptırılması konusunda dikkatli olunmalıdır. Aşı programına başlanması durumunda hekim tarafından belirlenen takvime uyularak kuduz aşıları gününde yaptırılmalıdır. İlk aşı dozunun yapıldığı gün verilen Aşı Takip Kartı bir sonraki aşı günlerinde mutlaka getirilmelidir. 
Unutmayalım kuduz, hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi mümkün olmadığından ve ölümle sonuçlandığından kuduz şüpheli temas durumunda özellikle yara bakımı ile gerekli durumlarda kuduz aşısı ve kuduz antiserumu uygulamaları hayat kurtarıcıdır.
İlimiz Kuduz Aşı Uygulama Merkezleri ile ilgili güncel bilgilere İl Sağlık Müdürlüğümüzün internet sayfalarından ulaşılabilmektedir.

TRABZON İLİ KUDUZ AŞILAMA MERKEZLERİ
MERKEZTELEFON NO
S.B.Ü. KANUNİ EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ0 462 341 56 56
K.T.Ü. FARABİ HASTANESİ0 462 377 50 00
FATİH DEVLET HASTANESİ0 462 230 22 85
YAVUZ SELİM KEMİK HASTALIKLARI VE REHABİLİTASYON HASTANESİ0 462 322 11 40
AKÇAABAT HAÇKALI BABA DEVLET HASTANESİ0 462 227 77 77
ARAKLI BAYRAM HALİL DEVLET HASTANESİ0 462 721 49 62
MAÇKA ÖMER BURHANOĞLU FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON HASTANESİ0 462 512 11 87
OF DEVLET HASTANESİ0 462 771 51 28
SÜRMENE DEVLET HASTANESİ0 462 746 14 22
TONYA DEVLET HASTANESİ0 462 881 30 38
VAKFIKEBİR DEVLET HASTANESİ0 462 851 00 00

  • Dünya Kuduz Günü.jpeg