15 Ekim Dünya El Yıkama Günü
15 Ekim 2023

Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile sürekli temas halinde olan, bu nedenle de en fazla mikroorganizma barındıran organımızdır. El yıkama, çok sıradan ve günlük bir iş olması nedeniyle, genellikle ihmal edilen bir konudur. Oysa hem kendimizin hem de çevremizdekilerin sağlığını korumak ellerimizdedir. Yeterli el hijyeni solunum yoluyla bulaşan hastalıkların yanı sıra, besin kaynaklı hastalıkların azaltılmasında, toplumda sıklıkla görülen gastroenteritler, dışkı ile bulaşan hastalıklar, parazit ve mantarlara bağlı gelişen hastalıkların önlenmesinde de basit ancak en etkili korunma yöntemidir. Sadece el yıkama ile çocuklardaki ishal vakalarının ve ishale bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 50’sinin önlenebileceği öngörülmektedir.
Günümüzde toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılması önemli bir koruyucu sağlık hizmeti olarak değerlendirilmektedir. Hijyen; sağlıklı ortamın korunması amacıyla her türlü hastalık etmeninin ortamdan uzaklaştırılması olarak tanımlanmaktadır. Hijyeni sağlamada en temel kural, ellerin doğru yöntem ile yıkanmasıdır. El yıkama, birey ve toplum sağlığının korunması ve hastalıkların önlenmesinde basit, ucuz, toplumda her bireyin uygulayabileceği son derece etkili bir yöntemdir.
Doğru Yöntemle El Yıkama Bulaşıcı Hastalıklardan Korunmamızı Sağlar
Günlük yaşantımız içinde el yıkamak hem kişinin kendi sağlığının hem de toplum sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir. Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok el yoluyla bulaşmaktadır. Bol su ve sabunla yapılan iyi bir el yıkama işlemi grip, nezle gibi birçok bulaşıcı hastalıktan korunmamızı sağlar.
Ellerimizi özellikle;
• Dişlerimizi fırçalamadan önce
• Yemeklerden önce ve sonra
• Tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra
• Hapşırdıktan ve öksürdükten sonra
• Çöplere dokunduktan sonra
• Dışarıdan eve girdikten sonra
• Kedi, köpek ve tüm diğer hayvanlarla temas ettikten sonra mutlaka yıkamalıyız.
• 
“Ellerimizi Yıkayalım, Sağlığımızı Koruyalım”…..