Robert Koch'un verem hastalığına neden olan tüberküloz basilini bulduğunu bildirdiği 24 Mart günü "Dünya Tüberküloz Günü" olarak anılmaktadır.
Bu kapsamda Maçka Ali Kemal Aktürk Toplum Sağlığı Merkezi, günümüzde de önemli bir bulaşıcı hastalık olma özelliğini sürdüren tüberküloza karşı toplumun farkındalığını artırmak amacıyla eğitimler gerçekleştirmiştir.
Tüberküloz insandan insana hava yoluyla bulaşan başta akciğerler olmak üzere tüm organlarda görülebilen, önlenebiilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olmasına rağmen halen dünyanın en ölümcül enfeksiyon hastalığı olmaya devam etmektedir.
2-3 haftadan uzun süren öksürük, balgamda kan gelmesi, gece terlemesi, halsizlik, kilo kaybı ve verem hastası ile uzun süre teması olan kişiler gecikmeden verem savaşı dispanseri veya göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdır.
Tanı konulup ilaçlarını 6 ay düzenli kullanan hastaların bulaştırıcılığı gittikçe azalmakta ve tedavi olabilmektedir.
Dünya nüfusunun üçte biri vücudunda verem mikrobu taşımaktadır. Bağışıklık sisteminin düşmesi sonucu aktif hale gelen hastalıktan korunmak için, yeterli ve dengeli beslenme, düzenli uyku, stresi yönetebilme önemli olup, bebeklere BCG aşısı yaptırmak, kişisel hijyene ve etkin ortam havandırmasına dikkat etmek gerekmektedir.