Yılan Isırmasında Tedbir
21 Mayıs 2024


Havaların ısınması ile kış uykusunda olan yılanlar kış uykusundan uyunmakta ve artan tarımsal faaliyetlerle birlikte yılan ısırmaları gelişebilmektedir. Özellikle havaların sıcak seyrettiği Mayıs-Eylül arası dönem, yılan ısırıkları için dikkatli olmamız gereken zamanlardır.
Ülkemizde bulunan yılan türlerinin hiç biri besin zincirinde olmayan insanları durduk yere ısırmazken üzerine veya yakınına basma, elimizle tutmaya çalışma, dokunma gibi durumlarda ısırılma ihtimali yüksektir. Bu nedenle gördüğümüz bir yılanın üzerine gitmemeli, onu rahatsız etmemeliyiz. Akrep ve yılan yuvalarından, özellikle kaya, ağaç kovuğu ya da oyuklardan uzak durmalı, kamp, piknik ya da tarlada çalışma alanlarında dikkatli olmalıyız. Yılanlardan korunmak için fındık toplarken, çay toplarken, ot biçerken, bahçe temizliği yaparken elimizi veya ayağımızı attığımız yere dikkat etmeliyiz,  boğazlı çizme, boğazlı bot ve tozluk gibi dizden aşağısını koruyucu malzemeler kullanmalıyız. Kalın malzemeli pantolon veya etekler giymeyi tercih etmeliyiz. Taş veya kütük gibi nesneleri çevirirken veya yerinden oynatırken dikkatli olmalıyız.
Yılan sokması sonrası ortaya çıkan reaksiyon kişiden kişiye ve yılanın türlerine göre değişiklik gösterebilmektedir. Yılan ısırıkları lokal ve genel belirtiler verir: Bölgede morluk, iltihaplanma (1–2 hafta sürer), kusma, karın arısı, ishal gibi sindirim sistemi bozuklukları, aşırı susuzluk, şok, kanama, psikolojik bozukluklar, kalpte ritim bozukluğu, baş ağrısı ve solunum düzensizliği gibi belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Yılan sokmalarında; hasta sakinleştirilip, dinlenmesi sağlanır. Bölge su ile yıkanır, yaraya yakın bölgede baskı yapabilecek eşyalar (yüzük, bilezik vb.) hemen çıkartılır. Eğer yılan kişinin baş ya da boyun bölgesini sokmuş ise hemen yaranın çevresine baskı uygulaması, kol ve bacaklarda ise yara üstünden dolaşımı engellemeyecek şekilde bandaj uygulaması (turnike uygulanmaz) ve soğuk uygulama yapılır. Yara üzerine herhangi bir girişimde bulunulmaz (yara emilmez) ve yaşamsal bulguları takip edilerek acil yardım istenilir. Hastanın gözetim altında tutulup duruma göre müdahale edilmesi gerekmektedir. Yılan sokmalarında kişi sakin olmalı, mümkünse sokan canlının fotoğrafı çekilerek, hekim ile paylaşılmalıdır.

  • Yılan Isırmasında Tedbir