Yaz Aylarında İshale Dikkat
21 Temmuz 2025


Yaz Aylarında İshale Dikkat

Yaz aylarında en sık rastlanan enfeksiyonların başında mide-bağırsak enfeksiyonları gelir. Artan sıcaklıkların etkisiyle çoğalan bakteri ve virüsler su ve gıda kaynaklı enfeksiyonları tetikler ve bunun sonucunda da ishal, kusma, karın ağrısı ve ateş vakalarında artışlar görülür.   El yıkama; akut barsak enfeksiyonlarına yol açan mikropların bulaşmasını önleyen en önemli yöntemdir. Eller yemeklerden önce ve sonra, yemeklerinizi hazırlamadan önce ve sonra, tuvaletten önce ve sonra mutlaka yıkanmalıdır.
Su kullanımı ile ilgili dikkat edilecekler:
1.İçme ve kullanma suyu olarak şebeke suyu ya da Sağlık Bakanlığından izinli ambalajlı su kullanılmalıdır. 
2.Kaynağı bilinen ve temizliğinden emin olunan sular kullanılmalıdır.
3.Temizliğinden emin olunmayan sular kullanılmamalıdır, zorunlu hallerde en az 10 dakika kaynatılarak kullanılmalıdır.
4.Klor hastalık yapıcı mikrobiyolojik etkenlerin büyük çoğunluğunu yok etmektedir. Bu nedenle yaşanılan bölgede kuyu suyu ya da depo suyu kullanılıyorsa, klor kullanma talimatına uygun şekilde sular mutlaka klorlanmalıdır.
Yüzme alanı olarak belirlenen yerler dışında denize girilmemelidir. Yüzme suyu kalitesini, yüzme alanlarına ilişkin fiziksel ve teknik bilgileri https://yuzme.saglik.gov.tr web portalı üzerinden takip edebilirsiniz.

  • YazAylarındaİshaleDikkat